Fokusområde

Værdiskabende boligområder

Almennet inviterer til dialog om, hvordan boligområder skaber værdi på flere bundlinjer, og i sidste ende giver mere tilbage, end det tager.

Et boligområde, der giver. Et boligområde, der hjælper. Et boligområde, der inviterer. Landets tusindvis af boligområder uanset størrelse og ejerform danner rammen om vores byer og lokalsamfund. De er et hjem og kulissen i vores hverdag.

Men et boligområde er mere end et hjem. Det er et mikrokosmos af mennesker, bygninger, opgaver, processer, relationer og teknik, som forandrer sig konstant. Tilsammen kan de skabe merværdi for beboerne, samfundet og planeten:

  • Området kan indrettes, så det inviterer til fællesskaber og modvirker ensomhed.
  • Driftsopgaver kan udføres, som del af en beskæftigelsesindsats.
  • Bygninger kan bygges og driftes på en måde, så de både sikrer stabilt lave driftsomkostninger og en mindre CO2-udledning.
  • Udearealerne kan tilrettelægges, så de skaber levesteder for dyr og planter, og åndehuller for mennesker.
  • Boligområder kan omdannes, så de imødekommer fremtidens ønsker til det gode hjem.

Og sådan kunne vi blive ved.

Godt i gang - ikke i mål

Den almene sektor er bevidst om sit samfundsansvar og tager det alvorligt. I over 100 år har det været branchens mål, at sikre gode boliger til alle i et system, hvor beboerne er for bordenden og ingen skummer fløden.

De seneste år har den almene sektor udviklet sig markant. Driften er blevet strømlinet, nye boformer giver svar på demografiske udfordringer, sociale effektinvesteringer genopfinder de boligsociale indsatser, helhedsrenoveringer fremtidssikrer danskernes hjem, og data fra bygninger sikrer, at regningen ikke sendes videre til de næste generationer.

Den positive udvikling opstår i boligorganisationerne og kan mærkes lokalt i boligområderne. Branchen har taget et stort skridt, men vi er langt fra i mål.

Vær med

Udvikling i fællesskab

I AlmenNet tror vi på, at de almene boligområder kan skabe endnu mere værdi for beboerne, for lokalsamfundet og for planeten, hvis vi slår pjalterne sammen med andre. Almene boligorganisationer, rådgivere, forskere, civilsamfund, fonde og andre ildsjæle.

Derfor har vi lagt alle vores æg i én kurv. Vi vil hjælpe boligorganisationerne med at udvikle de eksisterende boligområder, så arealerne, opgaverne og bygningerne skaber både social, klimamæssig og økonomisk værdi på én gang.

Vi vil gerne samarbejde om at sikre den nytænkning, der er behov for sammen med alle, der kan bidrage med deres viden, erfaringer, midler og vilje. Vi er klar til at vende bøtten på hovedet, og gå fra best practice til next practice, hvis du er.

Vil du være med?

Lad os sammen forme fremtidens almene boligsektor.

 

Vær med

Eksempel

Plæneklipperen

Kan græsslåning være en værdiskaber?

Svaret er JA!

Driften af udearealerne er gået fra at blive udført af en ejendomsfunktionær på en græsslåmaskine til en effektiv robotplæneklipper. Nu er den gemt væk igen, fordi græsplænen er omlagt til et biodiversitetsområde, der skaber nye levesteder for naturen.

Men det stopper ikke her...

Blandt de nyere tiltag ser vi, at boligorganisationer og socialøkonomiske virksomheder tilbyder fritidsjobs til unge, der etablerer og vedligeholder biodiversitetsområder, så de får penge på lommen og arbejdserfaring på CV’et.

Andre steder bliver de nye biodiversitetsområder brugt, som biologilokale for den lokale folkeskole i dagtimerne.

Dermed blev en græsslåningsopgave på ganske få år en værdifuld ressource. Ikke kun for naturen, men også for beskæftigelsen, beboerne og boligområdets image samt læring.

 

Projekter

Følg med i de foreløbige projekter her

Nyheder

Det er de almene boligområders fremtid, der optager AlmenNet.