6 MAJ 2025

Mange seniorer udsætter boligplaner

Ny undersøgelse blandt over 16.000 seniorer viser, at flertallet ikke planlægger deres fremtidige boligsituation – til trods for ændrede behov i alderdommen.

Læs nyhed

En ny rapport, "Seniorers overvejelser om bolig og boligskifte," dokumenterer, at en betydelig del af seniorer ikke aktivt overvejer deres fremtidige boligbehov, selv når de bor i boliger, der måske ikke er egnede til at ældes i.

Rapporten, der er udarbejdet af FOB og Pålsson Arkitekter sammen med AlmenNet, kaster lys over de udfordringer og muligheder, som seniorer står overfor, når de navigerer i boligvalg senere i livet. 

Undersøgelsen, som bygger på svar fra over 16.000 seniorer, viser, at 56 procent ikke aktivt overvejer, hvordan deres boligsituation passer til alderdommen. Den manglende planlægning kan medføre begrænsede handlemuligheder og i værste fald nedsat livskvalitet.

"Det har været overraskende, at så mange seniorer ikke overvejer, om deres boligsituation passer til at blive gammel i og passer til, at de formentlig bliver mindre mobile og får nogle helbredsmæssige udfordringer," siger Gunvor Christensen, analysechef i FOB og projektleder for undersøgelsen.

Stort tabu
Rapporten fremhæver, at en samtale om bolig senere i livet opleves som vanskelig og tabubelagt for mange seniorer. Det er en samtale, der bliver skubbet foran til, hvis der sker ændringer i ens hverdag og livssituation, der gør, at de bliver nødt til at overveje deres boligforholdene. 

”For en stor gruppe af seniorer opleves overvejelser om boligskifte som et tab af det aktive liv de har levet hidtil”, siger Pia Wallbohm, Markedsudviklingschef i Pålsson Arkitekter, og som har interviewet 35 seniorer til undersøgelsen og er medforfatter på rapporten.

Når seniorer har flyttet til anden bolig eller overvejer at flytte, er det ofte fordi de har oplevet helbredsændringer eller forventer at opleve det. I disse tilfælde er der et udpræget ønske om at flytte til en mindre bolig, med en stabil husleje og passende serviceniveau.

Bedre indretning
Seniorer ønsker endvidere en bolig, der er så fleksibel i adgang og indretning, at boligen med tiden kan tilpasses et øget behov for hjælpeforanstaltninger og plads til fx rollator og kørestol.

"Der er et behov for at prioritere boligforhold for seniorer højt på den boligpolitiske dagsorden," siger Gunvor Christensen.

"Dette gælder både for at anspore flere seniorer til at forholde sig aktivt til deres fremtidige boligsituation og for at stimulere flyttekæder, hvor boliger, der ikke længere er egnede for seniorer, kan frigøres til børnefamilierne. Der er behov for at diskutere, hvordan vi kan tilpasse og udvikle den eksisterende boligmasse med seniorvenlige boliger, der løbende kan justeres så seniorer kan blive boende i deres bolig, selvom de får et øget plejebehov.”

Syv anbefalinger
Forfatterne bag rapporten opfordrer til øget opmærksomhed og handling for at imødekomme seniorers boligbehov nu og i fremtiden. 

De vigtigste anbefalinger omfatter: Behov for fleksible boliger, mere rådgivning og information om boliger til seniorer, øget samarbejde mellem boligorganisationer og kommuner, samt kampagner for at fjerne tabuer om at forholde sig til bolig i alderdommen.


Centrale resultater i tal
•    56 procent af seniorer overvejer ikke aktivt deres fremtidige boligbehov.
•    44 procent af seniorer overvejer i høj grad deres fremtidige bolig.
•    26 procent af seniorer har foretaget et boligskifte inden for de seneste fem år.
•    72 procent af seniorer forventer at blive boende i deres nuværende bolig.
•    Af de 72 procent, der forventer at blive boende i deres nuværende bolig, er der mellem 59-80 procent., der mangler viden om, hvor de kan finde en ny og bedre bolig. 36-49 procent vurderer, at de ikke har råd til at flytte, og mellem 47-87 procent kan ikke overskue at skulle flytte. 56-66 procent vurderer, at der ikke er en bolig, der hvor de gerne vil bo.

Projektet er blevet til i et samarbejde mellem FOB i Slagelse og Kalundborg, Boliggården i Helsingør, Nordvestbo i Holstebro, KAB i København og omegn, Pålsson Arkitekter, AI Arkitekter & Ingeniører, Helsingør Kommune og AlmenNet. Finansieret med støtte fra Nykredits Fond.