10 JUNI 2024

Ny inspiration: FABs model til ladeløsninger

Få indblik i et anvendeligt koncept, der kan bruges til intern dialog og forhandlinger med operatører for ladeløsninger til el-biler.

Læs nyhed

I 2022 udkom projektet ”Vejen til elbiler i den almene sektor”, som tilbyder viden og værktøjer til almene boligorganisationer og -afdelinger, der vil etablere ladeløsninger.

Sune Hansen, administrativ projektleder i FAB, har, efter projektets afslutning, fået henvendelser fra forskellige boligorganisationer, som har efterspurgt konkret viden og erfaringer i forhold til at finde en operatør eller samarbejdspartner.

Ny model til deling

Sune Hansen og FAB har udarbejdet et koncept for ladeløsninger, som han har anvendt i forbindelse med dialog og forhandlinger med operatører for FAB.

Efter positiv feedback vil han gerne dele det med AlmenNets medlemmer og andre interesserede. (Få pdf nederst i artiklen).

"Det er lettere at handle, når man ved hvad man vil have," siger Sune Hansen, administrativ projektleder hos FAB, til AlmenNet.

”Vi havde brug for at udarbejde en standardmodel for fælles parkeringspladser, som vi kunne bruge på tværs af vores afdelinger. Det er blevet en model, som skaber et fælles afsæt i boligorganisationen, og som kan bruges i en forhandlingssituation med operatøren, som sikrer den bedste løsningsmodel,” fortæller Sune Hansen og fortsætter:

”Markedet kan let forvirre, hvis man ikke har afklaret sine behov, inden man går ud at handler. Denne model har gjort os skarpe på interne overvejelser, inden vi gik til operatøren. Det gjorde det lettere at handle, da vi vidste, hvad vi ville have,” fortæller Sune.

FABs krav

For at have størst mulig fleksibilitet, ønskede FAB at eje installationer og infrastruktur selv og så have en ekstern samarbejdspartner til at udbyde drift og administrationsaftalen.

I valget af samarbejdspartnere blev der bl.a. lagt vægt på ingen eller kort bindingsperiode, muligheder for tilskud, samt den lavest mulige opladningspris pr. kWh.

”Dette inspirations-værktøj har desuden hjulpet os internt i FAB med at forventningsafstemme roller og ansvar. At få snakket kasserne igennem og være åbne i processen. Det giver en god oversigt og et godt dialogværktøj,” siger Sune Hansen.

Hvordan gik det så hos FAB?

Første halvår af 2024:

  • 20 boligafdelinger har opsat en eller flere ladestandere på fælles parkeringspladser.
  • 45% af alle FABs lejemål får mulighed for opladning via fælles ladestander eller opsætning af sin egen ladeboks, inden vi går ud af 2024.
  • Samlet set har 11 boligafdelinger opnået tilskud på 25% af etableringsudgiften. Det betyder en gennemsnitlig huslejestigning på 9,5 kr. i 2024 for etablering af infrastruktur og udstyr.
  • Siden foråret 2023, hvor FAB opsatte de 5 første ladestandere, så er el-forbruget på ladestanderne steget med 311% henover de første syv måneder. Det bekræfter FAB i, at det at have en ladestander i egen boligafdeling betyder meget i forhold til at anskaffe sig en elbil.

 

Du kan læse mere og downloade AlmenHæftet 'Vejen til elbiler i den almene sektor' her.


I webinaret ’Når støvet har lagt sig - Vejen til el-biler i den almene sektor’ genbesøger vi det tidligere AlmenNet-projekt. Se 30 min. webinar her.