Spor 1
Spor 1

Alderspolitik og køn

Det er vigtigt, at man tidligt har fokus på alders- og kønspolitik. Både i førstegangsudlejningen og den efterfølgende genudlejning er aldersspredning i beboersammensætningen med til at undgå, at beboerne bliver gamle – og måske plejekrævende – på samme tid.

Fordele og ulemper

Uanset valg af målgruppe er det vigtigt, at boligselskabet tidligt har fokus på en alderspolitik. Både i førstegangsudlejningen og efterfølgende genudlejning er aldersspredning i beboersammensætningen med til at forhindre, at beboerne bliver gamle – og måske plejekrævende – på samme tid.

Det går ikke alene ud over fællesskabet, men besværliggør også rekrutteringen af nye beboere, hvis aldersspændet mellem de nuværende og kommende beboere bliver for stort.

Derfor er mange boligselskaber, der opfører seniorbofællesskaber, begyndt at sætte alderskriteriet ned for at ramme den yngre målgruppe af boligsøgende – helt ned til 50+ eller endda 45+ år. Udfordringen er dog, at denne yngre målgruppe sjældent identificerer sig med seniorbegrebet.

Tidsspændet for seniorlivet strækker samtidigt over flere og flere år, og aldersforskelle på op til 25-30 år er derfor ikke unormalt i seniorbofællesskaber.

Ulempen ved en meget bred, aldersblandet beboersammensætning kan være, at det kan blive sværere at få knyttet et stærkt fællesskab blandt beboere, der befinder sig forskellige steder i livet – nogle er pensionister, nogle er stadig erhvervsaktive, nogle har børnebørn, og nogle har indtil indflytning haft hjemmeboende børn. Hvordan imødekommer man bedst de forskellige målgruppers behov med det samme boligtilbud?

Det kan ligeledes være svært for de beboere, der stadig er i arbejde, at finde tid og kræfter til at deltage i fælles aktiviteter på lige fod med dem, der er gået på efterløn eller pension. Hvis man som boligselskab vælger at køre en lang inddragelsesproces med de kommende beboere, kan det også inden indflytning være svært for de yngre at følge med, og man kan risikere, at der opstår en splittelse allerede fra start af i beboergruppen.

Ud over at have en klar alderspolitik tidligt i processen kan det også være en fordel med en kønspolitik, der sigter mod en ligelig fordeling af mænd og kvinder i seniorbofællesskabet både i førstegangsindflytning og i genudlejningen på sigt.

De nye livsfaser viser, at den periode efter børnene er flyttet hjemmefra, og mange stadig er friske og raske, er blevet og bliver stadig længere i fremtiden.

Mere viden

Nysgerrig på mere?

Er der nogle forholdsregler i forhold til kommunikationen? Og hvad med udlejningsreglerne? Bliv klogere herunder og find videoer fra projektet.

Kommunikation

Generelt set er der et stort behov for at få forbedret kommunikationen om seniorbofællesskaber, da kun 6 procent i henhold til undersøgelsen mener, at der er tilgængelig information om udbuddet af forskellige boformer målrettet seniorer. Blandet de yngre seniorer under 55 år er tallet endnu lavere.

Læs mere

Inddragelse og processtyring

Uanset om seniorbofællesskabet skabes gennem en tidlig, involverende beboerproces eller i højere grad først inddrager de kommende beboere forud for indflytning, er det vigtigt, at processen har fokus på en blandet beboersammensætning, som kan sikre langtidsholdbare og dynamiske fællesskaber, der tiltrækker beboere med forskellige aldre og køn.

Læs mere

Udlejning

Der ses en tendens til, at de nyere seniorbofællesskaber er begyndt at sætte alderskriteriet ned til 50+ år.

Formålet er klart: Det handler om at tiltrække yngre seniorer, så gennemsnitsalderen i seniorbofællesskabet ikke bliver for høj med tiden.

Læs mere

Fysiske rammer

For at sikre et bredt alderssegment er det vigtigt, at de fysiske rammer tager højde for både, hvad de yngre og de ældre seniorer efterspørger.

Læs mere